2006/12/04

4.12.2006: TNT Modeli, Üretimin Uluslararasılaşması ve Ödemeler Dengesi


4.12.2006 Pazartesi günkü ilk iki derste, TNT modeli anlatımlarına devam edilerek (Balassa-Samuelson etkisi, Keynesgil/yapısalcı tartışması, ...) konu bloku bütünüyle tamamlandı. Bu anlatım sırasında, dersi alan bütün öğrencilerin (istisnasız) yazılı olarak hazırlayıp 8.12.2006 Cuma günü dersin hocasına teslim edilmek üzere getirmeleri gereken iki soruluk bir ödev verildi.

Üçüncü derste, Gizem Gümüş ve Cansu Sağ adlı 3 İktisat sınıfı öğrencileri, dolaysız yabancı sermaye yatırımları (üretimin uluslararasılaşması) ile ilgili kuramsal yaklaşımları özetleyen gönüllü bir sunuş yapmaya başladılar. Sunuş sırasında kullandıkları "geçici" dosyaya
buraya tıklayarak ulaşılabilir. Bu derste sözü edilen içselleştime modeliyle ilgili olarak verilen ödevin [ipuçları], elektronik tartışma platformu üzerinden tartışılması gerektiği belirtildi.

Üretimin uluslararasılaşması ve çokuluslu şirketler hakkında temel (ilk ikisi) okuma kaynakları:

8 Aralık 2006 Cuma günkü derslerde önce "üretimin uluslararasılaşması" konusu tamamlanacak; daha sonra ise

UIT_Guz2006-11.ppt isimli slayt dosyası kullanılarak "ödemeler dengesi" konusunun işlenmesine başlanacak. Bu konuların en geç 15 Aralık 2006 Cuma günü tamamlanması ve 18.12.2006 Pazartesi günü bir sonraki konuya (bu dönemin son konusuna) geçilmesi planlanıyor.