2006/12/01

1.12.2006: TNT Modeli: Dış Borçlar, Hollanda Hastalığı ve Fiyat Düzeyi Farklılıkları


1.12.2006 Cuma günkü derslerde, TNT modelinin arz ve talep cepheleri bir araya getirilerek, modelin uygunlanabileceği bazı örnek durumlar üzerinde duruldu:
(1) Uzun yıllardır cari hesap açıkları veren bir ülkenin biriken dış borçlarını geri ödemek için uygulaması gereken yapısal uyum politikaları ve bunların etkililiği,
(2) Hollanda Hastalığı,
(3) Gelişmiş ülkelerdeki genel fiyat düzeyinin niçin gelişmekte olan ülkelerdekinden daha yüksek olduğu.

4.12.2006 Pazartesi günkü ilk derste, TNT modeli anlatımlarına devam edilerek (Balassa-Samuelson etkisi, Keynesgil/yapısalcı tartışması, ...) konu blokunun bütünüyle tamamlanması planlanıyor. İkinci derste, önceden belirlenen gönüllü iki öğrencinin, dolaysız yabancı sermaye yatırımları (üretimin uluslararasılaşması) ile ilgili kuramsal yaklaşımları özetlemeleri bekleniyor. Üçüncü derste ise, UIT_Guz2006-11.ppt isimli slayt dosyası kullanılarak "ödemeler dengesi" konusunun işlenmeye başlanması düşünülüyor.

Ödemeler dengesi ile ilgili slayt dosyasından sonra, muhtemelen 18 Aralık gibi, son slayt dosyasına geçilerek "döviz kuru" meseleleri incelenmeye başlanacak: UIT_Guz2006-12.ppt.